Welke rentevaste periode past bij jou?

28 april 2021

De laatste jaren staat de rente historisch gezien op een laag niveau. Gemiddeld bedroeg de hypotheekrente in 2020 1,55%. In 1981 bedroeg de gemiddelde hypotheekrente 10,92%. Het is dus niet uitgesloten dat de rente de komende jaren wat zal oplopen.

Of je kiest voor een variabele of een vaste rente hangt sterk af van jouw persoonlijke voorkeur. Een variabele rente kan zorgen voor sterke schommelingen in je maandlasten maar biedt momenteel wel lage maandelijkse lasten. De rente voor langere tijd, bijvoorbeeld 10 jaar, 20 jaar of 30 jaar vast zetten biedt zekerheid en een tijdlang stabiele maandlasten.

Wat kun je zelf doen om het renterisico te verminderen?

  • Je kiest een langere rentevaste periode.
  • Je kiest een buffer- of middelrente: de bufferrente is een rentesoort die ook een dempende werking heeft op renteschommelingen.
  • Je kiest een variabele of korte rentevaste periode. Het maandelijkse rentevoordeel reserveert u op een spaarrekening om hogere lasten in de toekomst op te kunnen vangen.
  • Je kiest voor een rentevaste periode met rentebedenktijd. Hiermee kun je in het laatste of de laatste twee jaar van de rentevaste periode zelf bepalen wanneer je de rente voor een nieuwe periode vastzet.
  • Je verdeelt de hypotheek in meerdere delen en kiest voor ieder deel een andere rentevaste periode. Hiermee spreid je het renterisico. Je voorkomt nu dat de lasten van de hele hypotheek ineens fors veranderen.


Zoals je hierboven leest is er al genoeg te bedenken om naar de rente van je hypotheek te kijken. Zal deze nog passend zijn bij jouw persoonlijke voorkeur? Dit bekijken wij graag samen met jou. 

> Neem contact met ons op